Nieuws uit Frankrijk

VERJAARDAGSBROOD

Het is december, de verjaardagsmaand van Annelies. En zoals zo vaak rijst de vraag: “Welk cadeautje zal ik haar geven?” Bij gebrek aan een (snel) idee schuif ik het nadenken hierover telkenmale vooruit. Er is echter uiteindelijk geen ontkomen aan; de vraag komt in een steeds sneller tempo terug. In mijn gedachten antwoord ik: iets om aan te trekken? iets om lekker te ruiken? iets voor in bad? weekendje-weg misschien? iets bij de Franse les? En dan ….. ja, dat zou iets kunnen zijn. Naarstig ga ik op internet op zoek naar die beroemde bakker uit Parijs die bijna over de hele wereld levert, zelfs aan sommige beroemdheden uit Amerika. We hebben er in de les met Corejanne uitvoerig over gelezen en geleerd. Misschien mag ik voor één keertje anoniem in het rijtje van die beroemdheden gaan staan waaraan hij levert, voor één keertje maar. Bakker Poilâne moet niet denken dat ik me echt tot die beroemdheden reken, maar het idee alleen! Op de site staat o.a. een afbeelding van het eerste winkeltje in Parijs, compleet met broodrekken, een toonbankje, kassa. Onder de afbeelding kan ik mijn keuze maken en die in een winkelmandje leggen. Nou ja, toch maar zo’n echt royaal traditioneel Frans brood nemen met enkele kleinere om er een feestelijk cadeau van te maken. Zeg nou zelf: voor één brood laat je een vervoerder toch niet naar Nederland rijden? Dus al met al een leuk assortiment in het mandje gedaan en de bestelling geplaatst. En nou afwachten hoe Poilâne reageert en natuurlijk alvast het gezicht van Annelies in mijn gedachten nemen als er een Franse brooddoos aan de deur wordt aangeboden.

Van Poilâne ontvang ik eerst een bevestiging van mijn ingetikte gebruikersnaam en wachtwoord. Dat geeft de burger moed. En eigenlijk kan ik daarna pas de order definitief plaatsen, dus moet het huiswerk over: website, winkeltje, broodmand en hup: bestellen. Mooi dat de bestelling dan meteen wordt bevestigd inclusief het te betalen bedrag (dat zo ongeveer het dubbele is van wat alleen de niet bijster goedkope broden kosten). De volgende dag komt een email binnen van Poilâne: Bedankt voor de order, maar de aangegeven postcode is in Zweden niet te vinden. Het te betalen bedrag zal onmiddellijk worden terugbetaald. Waarop ik meteen antwoord dat mijn postcode zich niet in Zweden maar in les Pays-Bas bevindt.
Dan is het weer de beurt aan Poilâne: “Onze bezorgfirma bezorgt tot onze spijt niet in les Pays-Bas”. Zouden ze onze naam niet hebben aangetroffen bij de BN-ers? Kan gemakkelijk. Effe creatief nadenken, ik wil ze in de tang houden: ze kunnen misschien bezorgen bij onze zoon die in België woont; dan komt het wel voor mekaar. En ik mail er bij dat over de grens in België toch geen probleem kan zijn als je tot in de États-Unis kunt bezorgen. Poilâne antwoordt verheugd dat ze een foefje (une astuce) hebben bedacht: ik kan via email bestellen. Het zit ‘m dus niet alleen in het bezorgen, concludeer ik, eerder in een vast verankerd werkproces. En daar wijken Fransen nou eenmaal niet gemakkelijk van af, weet ik uit eigen ervaring. Dus bestel ik maar weer opnieuw: winkel opzoeken op de site, de mogelijkheden bekijken en maar zo duidelijk mogelijk (la troisiëme possibilité à gauche) mijn keuze aangeven. Wat een beleving als diezelfde namiddag nog een email binnenkomt met het zoveelste “merci pour votre commande”, deze keer zonder “tot onze spijt is het niet mogelijk om …. “ Het broodpakket zal op 20 december worden gebakken en verzonden en op 21 december door Fedex à votre domicile worden bezorgd.

Maar dan blijkt koning Winter sneeuw op het brood ofwel roet in het eten te gooien. Op 21 december is er geen doorkomen aan en ik kan met het zweet in mijn lege handen ’s morgens niet anders tegen Annelies zeggen dan: “Het cadeau is nog in aantocht”. En ieder keer als de bel gaat kijk ik naar buiten maar zie geen transporteur met de naam Fedex. De verjaardag gaat dus zonder haar cadeau voorbij, maar ….het is in aantocht.
Als de volgende dag om half 10 de bel gaat zie ik een grote Fedex-bestelwagen voor de deur staan. De Belgische bezorger is zo vriendelijk om op mijn verzoek even te wachten en zich samen met Annelies fotografisch te laten vereeuwigen terwijl hij de speciale Poilâne-doos aanbiedt. Hebben ze België misschien voor deze ene keer uitgebreid tot Nederlands Zuid-Limburg?
Hoe dan ook: Annelies is verbaasd en herkent de naam Poilâne pas later bij het uitpakken. In de doos zitten diverse papieren zakken met precies datgene wat ik besteld heb, blijkt bij het uitpakken. Zo mag je dat van deze beroemde bakker uit Parijs ook verwachten, toch? Alleen spijtig dat we 20 minuten later een eindje verderop in de straat enkele mensen waaronder de bezorger bezig zien om een Fedex-bestelwagen uit te graven uit de sneeuw. Als we onze eigen auto aan de kant willen zetten zien we dat Fedex net voorzichtig wegronkt,  richting België?

En dan het brood? Natuurlijk te veel voor enkele dagen, maar volgens Poilânes advies tot 3 maanden in de diepvries te bewaren. Wat een lekkernij, traditioneel gebakken, zelfs met certificaat op naam van de jarige; het ruikt heerlijk en smaakt voortreffelijk. Er zijn verjaardagen geweest waarop ik met minder bestede tijd maar ook minder fier aan een cadeautje geraakte, zouden ze in België zeggen.

Ton Verjans,
december 2010

[ Nieuws uit Frankrijk ] | [ 1 ] | [ 2 ] | [ 3 ] | [ 4 ] | [ 5 ] | [ 6 ] | [ 7 ] | [ 8 ] | [ 9 ] | [ 10 ] | [ 11 ] | [ 12 ] | [ 13 ] | [ 14 ]

Draag bij!

Heeft u een bijdrage voor het prikbord? Laat het weten via e-mail of dit formulier.

Corejanne Lemmens
Taaltrainingen Frans
Beeckendael 55
5221 PL 's-Hertogenbosch

06 124 192 00
info@corejannelemmens.nl

privacyverklaring

Taaltrainingen Frans