Woord van de week

19/04/13 Une baguette

Het leren van een vreemde taal is een nuttige bezigheid. Het is  bijvoorbeeld goed voor de hersenen, het geeft je toegang tot andere culturen en het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Maar het is vooral ook een oefening in nederigheid. Het project is nooit af. Neem nou zo’n woord als baguette. Als lezer zou je kunnen denken ‘moet ik nou echt mijn tijd gaan verdoen met ‘un pain de 250 grammes de forme allongée’? Dat weten we nu wel. Misschien toch nog even verder lezen. Want wist u dat de baguette een onmisbaar attribuut is voor de Aziaat (manger avec des baguettes), de dirigent (une baguette de chef d’orchestre), de lasser (une baguette de soudure), of de timmerman (une moulure de menuiserie)? En dan de fee. Waar zou zij zijn zonder haar ‘baguette magique’? De mooiste baguette kwam ik deze week tegen in een nieuwsbrief van Yvonne Haane, eigenaar van wijnhandel Le Coq d’Or. Zij schrijft: ‘April in de Bourgogne: coucher les baguettes.’ Wat is hier aan de hand? ‘Nee', zegt zij, ‘de stokbroden gaan niet slapen. Op het moment dat de lente zich aandient, bestaat het werk in de wijngaarden uit coucher les baguettes. Dat wil zeggen dat na de wintersnoei de tak die de toekomstige druiven gaat leveren, vastgezet wordt aan een ijzerdraad, zodat de toekomstige uitlopers met druiven goed opgebonden kunnen worden bij de groei in de komende maanden’. Zo kan een baguette je toch weer verrassen.

[ Woord van de week ] | [ 1 ] | [ 2 ] | [ 3 ] | [ 4 ] | [ 5 ] | [ 6 ] | [ 7 ] | [ 8 ] | [ 9 ] | [ 10 ] | [ 11 ] | [ 12 ] | [ 13 ] | [ 14 ] | [ 15 ] | [ 16 ] | [ 17 ] | [ 18 ] | [ 19 ] | [ 20 ] | [ 21 ] | [ 22 ] | [ 23 ] | [ 24 ] | [ 25 ] | [ 26 ] | [ 27 ] | [ 28 ] | [ 29 ] | [ 30 ] | [ 31 ] | [ 32 ] | [ 33 ] | [ 34 ] | [ 35 ]

Draag bij!

Heeft u een bijdrage voor het prikbord? Laat het weten via e-mail of dit formulier.

Corejanne Lemmens
Taaltrainingen Frans
Bordeslaan 359
5223 MN 's-Hertogenbosch

06 124 192 00
info@corejannelemmens.nl

privacyverklaring

Taaltrainingen Frans